Nyt se on päätetty, tähän tulee lukupäiväkirjani vuodelta 2006. Katsotaanpas montako opusta saan luettua, puhumattakaan niistä niin kutsutuista sivistävistä teoksista... =)
26. Klemola, Marketta: Kasvivärjäys (15.12.)
Mielenkiintoinen kirja kasviväreillä värjäyksestä. Värjäyksen historia ja lankojen puretus oli kerrottu selkeästi, samoin värjäyksen perusteet, mutta mutta...kysymyksiä kyllä heräsi etenkin erikoisemmista värjäyksistä, joissa yhdistettiin eri puretusaineita tai eri värikasveja,mutta kokeilemallahan sitä oppisi. =)

25. Suomen suosituimmat koirarodut: Suomenlapinkoira (5.12.)

KSSuomenlapinkoira_web.jpgMitäs tähän sitten sanoisi... Ehkäpä maailman huonoin koirakirja, etenkin rotukirja. Kirjassa ei kerrottu oikeastaan mitään koiran hoidosta eikä kouluttamisesta. Annettakoon kirjalle plussapisteet siitä, että eri koiraharrastukset oli kerrottu hyvin. Tuon lyhyen osan kirjasta voisi painattaa yhtenä kirjana (ei jokaisen "rodun omaan kirjaan") tai oikeastaan lehtisenä, sen verran lyhyt sekin pätkä oli. Koiran ruokinta...joo kukakohan meistä ei olisi tiennyt, että kaupasta voi ostaa koiranruokaa, tai koiralle voi tehdä itse ruokaa. Koiran ravintoaineiden tarpeesta tai mistään muustakaan ei kuitenkaan kerrottu yhtään mitään. Koiran liikunta, kysy lajiliitosta. Koiran hoito, kysy lajiliitosta. Ihan sama mikä aihe oli, siitä kerrottiin sivun verran kertomatta mitään ja kehotettiin kysymään lajiliitosta. Ihan totta! Kuka on antanut luvan kaataa sademetsiä tämmöisen kakan takia? Jos joku ikinä harkitsee minkään Suomen suosituimmat koirarodut sarjan kirjan hankkimista kehotan mieluummin pyyhkimään niillä seteleillä takapuolensa. Kirja on ylettömän kallis ja täysin turha, soveltuu lähinnä takan sytykkeiksi. Sama kirja on julkaistu joka rpsuta vain vaihtamalla kuvia ja kahden sivun mittainen rodun historia. Jos tämän kirjan olisin ostanut, laittaisin kyllä kovaa palautetta kustantajalle ja vaatisin rahani takaisin. Onneksi nyt sain sen kirjastosta ilmaiseksi, mutta pitäisi ehkä vaatia korvausta menetetystä ajasta, joka meni näin hyödyttömän kirjan lukemiseen...
"Perehdytään koiran hyvinvoinnin ja terveyden aihealueisiin: kirjassa on kattava terveysosio, jossa esitellään koiran terveyden ylläpitoa käsitteleviä perusohjeita ja kotikoiran yleisimpiä sairauksia. Kirja tarkastelee perusteellisesti myös koiran hoitoon liittyviä asioita. Turkinhoito, kynsien leikkaus sekä silmien ja korvien puhdistus käydään läpi vaihe vaiheelta, ja hoito-osiossa esitellään myös asiantuntevia näkemyksiä koiran ravitsemuksesta." Tuo on suora lainaus kustantajan nettisivulta. Eipä tuohon voi muuta sanoa, kuin pahempaa huijausta ei ole aikoihin näkynyt. Terveys osio ei ole kattava, ei alkuunkaan. Kehotetaan vain varautumaan siihen, että eläinlääkärillä pitää joskus käydä ja koira pitää rokottaa, muttei esimerkiksi kerrottu mitä vastaan ja missä iässä, kuten kattavassa kirjassa olisi pitänyt olla. Turkinhoito, kynsien leikkaus ja niin edelleen...voi apua... Jos kattava turkinhoito tarkoittaa sitä, että kerrotaan lyhytkarvaisen koiran vaativan vähän hoitoa ja puudelin paljon, niin kattava on, mutta mitään ei puhuttu Suomenlapinkoiran turkin hoidosta tai edes yleisesti pitkäkarvaisen, tuuhea alusvillaisen koiran turkin hoidosta. Kynsiäkin kuulemma pitää leikata, mutta eipä tultu maininneeksi, että kynnestä näkee esim. valoa vasten missä hermo/verisuoni menee ja sitä ei olisi hyvä leikata... Eikä nyt puhuta niistä silmistä ja korvista... Ja tuo ravitsemus, yhtään asiantuntevaa sanaa en koko kappaleesta löytänyt. Lapsikin olisi tiennyt enemmän koiran ruokinnasta kuin osion kirjoittaja... Arrghh...yritän haudata tuon kirjan jonnekin syvälle, tai vien kirjatoon, ja yritän unohtaa ikinä edes nähneeni moista teosta tai pahamieli ja ärsytys senkuin vain jatkuu...

24. Cauwelaert, Didier von: Keijukaisen koulutus (29.11.)

keijujpg.jpg
Ihan kirja keijukaisista, elämästä, ihmisten erilaisista ajatusmaailmoista. Kirja sai ajattelemaan ja miettimään omia valintojaan, voikun voisi olla keijukainen. Osaisi käyttäytyä ja ajatella kuten keijukainen... =)

23. Clark, Mary Higgins: Kuolema kutsuu tanssiin (20.11.)

Mielenkiintoinen kirja, jossa jännistys säilyi lähes loppuun asti. Kirja oli mielenkiintoinen ja elävästi kirjoitettu. Kirjan huonopuoli oli Clarkelle tyypillinen öksähtävä loppu. Kirjaa ei ole saatettu kunnolla loppuun vaan loppu tuntuu lässähtävän kuin pannukakku, valitettavaa, mutta totta. Nauttisin kovasti, jos Clark ryhtyisi lopettamaan kirjansa johonkin jännittävään kaneettiin, joka mahdollistaa jännityksen jatkumisen eikä rakkaus lässyn-lässyyn. Sitä ainakin nyt toivoisin.

22. Weis, Margaret & Hickman, Tracy: Kuolemanportti 4: Käärmemaagi  (6.11.)

p000405l.jpgKirja oli mielenkiintoinen ja jälleen erilainen jatko-osa Margaret Weisin ja Tracy Hickmanin kiehtovaan Kuolemanportti sarjaan. Kirjan tapahtumat sijoittuivat jälleen uuteen maailmaan ja sisälsivät paljon yllättäviä käänteitä ja muistoja menneistä kirjoista sekä vihjeitä tulevista. Sarjan lukemista kyllä kannattaa jatkaa, jos sen on aloittanut (tai aloittaa sarja alusta). =)

21. Clark, Mary Higgins: Tyttöni Sunday (13.10.)

Kirja sisälsi neljä minijännäriä. Näistä osa tuntui kovin lapsellisilta, mutta viimeiseen oli saatu paljon tunnetta mukaan ja se pelasti kirjan loppuvaikutelman. Jännärit olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja viihdyttäviä, mutta tämä ei kyllä kuuluisi listalleni, jolta kirjoja suosittelisin muille.

20. Utrio, Kaari: Pappilan neidot  (8.10.)

9524596075.JPGPappilan neidot on herttainen kertomus pienen pappilan monipäisestä lapsikatraasta, jonka jäsenet ovat niin kovin erilaisia. Jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa, jokainen tavoittelee parempaa elämää. Tarinan päähenkilö on kovin sydämellinen ja avarakatseinen nuori neito, joka on joutunut kasvamaan itsekkään isän katon alla. Tarinalla on Utriolle tyypillisesti onnellinen loppu, mutta tarinan kehittelyä on hauska seurata ja havaita kirjan lukemisesta seuraavat erilaiset tunteet. =)

19. Weis, Margaret & Hickman, Tracy: Kuolemanportti 3: Tulimeri  (2.10.)

p000404l.jpgViihteellinen teos, jossa jännittävyys pysyi kirjan loppuun asti. Kirjoitustyyli ja tarinan kulku ovat uskollisia Weisin ja Hickmanin tyylille. Kyllä tämän sarjan lukemista kannattaa jatkaa ja jos et vielä ole aloittanut ja uskot pystyväsi eläytymään erilaisten hahmojen, taikuuden ja uskomusten maailmaan, niin kannattaa aloittaa sarjan lukeminen. =)

18. Binchy, Maeve: Talo Dublinissa (16.9.)

talo_dublinissa.jpgTalo Dublinissa kertoo jälleen monesta eri ihmisohtalosta, avioeroista, kuolemasta, sovinnoista, luottamuksesta, väkivallasta ja sen salailusta... Kirja oli monipuolinen ja vaihteleva, mutta välillä päähinkilöiden naivius meni jo överiksi. Kirjan loppupuolella teki jo kertaalleen mieli lopettaa lukeminen kesken, kun homma meni niin överiksi naivistisuudessaan, mutta jatkoin kuitenkin loppuun, kun takana oli jo yli 400 sivua ja edessa vajaa 50. Kaiken kaikkiaan kirja oli ihan hyvä ja kansikuvaa etsiessäni huomasin, että kirjasta on myös tehty elokuva. Sen haluaisin kyllä nähdä. =)

17. Utrio, Kaari: Uhritulet (30.8.)

Kaari Utrion Uhritulet kertoo keskiaikaisen Suomen, papiston, sotilaiden, porvareiden ja vitaliaanien elämästä. Tarina painottuu ihmisten turhamaisuuteen, omistushaluun, himoon ja oman arvon puolustamiseen. Suurta roolia tarinassa näyttelevät ajan tapaan kuuluneet kunniakostot ja himon tai halun vuoksi tehdyt murhat. Taattua Kaari Utrio laatua, kuten aina. =)

16. Weis, Margaret & Hickman, Tracy: Kuolemanportti 2: Haltioiden tähti  (13.8.)

p000403l.jpgHaltioiden tähti on Kuolemanportti sarjan toinen osa, joka on huumorilla höystetty fantasiakirja. Kirjassa yksi edellisen teoksen päähenkilöistä jatkaa seikkailuaan uudessa maailmassa. Kirjan perus juoni ja idea kehittelyineen ovat saman laiset kuin edeltäjässään, mutta tähän toiseen osaan on saatu lisättyä huumoria, joka sai jopa minut naureskelemaan itsekseni useampaankin kertaan. =)

15. Clark, Mary Higgins: Kuolema seuraa muotia (31.7.)

Mielenkiintoinen kirja muotimaailman oikuista ja oikukkaista suunnittelijoista. Kirjan ajan selvitettiin rikosta, jonka tekijä selvisi päähenkilöille vasta kirjan lopussa. Tosin ei se murhaaja lukijallekaan kovin paljon aikaisemmin selvinnyt. Hyvää viihdekirjallisuutta. =)

14. Brown, Dan: Meteoriitti

9510317837.JPGMeteoriitin Dan Brown on kirjoittanut Enkelit ja demonit ja Da Vinci-koodin välissä. Kirja sijoittuu täysin eri maailmaan, kuin nuo aiemmin käännetyt kirjat, mutta kirjan juonen kehittely ja kerrontatapa ovat samanlaiset. Kirja keskittyy nimensä mukaisesti meteoriitin ja politiikkaan sekä Valkoisentalon ja NASAn ympärille. Kirjasta löytyy jälleen murhia, nopeita juonenkäänteitä ja tarina kerrotaan Brownille tyypilliseen tapaan: yhteinen alku ja yhteinen loppupiste, mutta juonen kehittelyä kerrotaan jokaisen kirjan henkilön näkökulmasta. Jos pidit Brownin aiemmista kirjoista, kannattaa lukea myös tämä teos.

13. Weis, Margaret & Hickman, Tracy: Kuolemanportti 1: Lohikäärmeen siipi (4.7.)

9511148656.jpgLohikäärmeen siipi on Weis & Hickmanin fantasiakirjasarjan, Kuolemanportti, ensimmäinen osa. Kirjassa seikkailee monia olentoja, haltiat, ihmiset, kääpiöt, maagikot ja muuta seikkailevat samassa kirjassa ja kaikkien tarina kietoutuu yhteen. Heti kirjan lähetessä loppuaan piti mennä kirjastoon varmistamaan, että saan seuraavan osan lomalukemiseksi. Nyt se jo odottaa hyllyssä luettavaksi pääsyä. Kirja on mukavaa vaihtelua yleinsä lukemilleni romaaneille, niitä ei varmaan voi lukea montaa peräkkäin, mutta joku kirja tähän väliin ja sitten taas kakkos osan kimppuun.

12. Steel, Danielle: Katkeransuloista (12.6.)

katkeransuloista.jpgÄllöttävän ennalta arvattavalla loppuratkaisulla varustettu kasvukertomus, kun neljän lapsen äit haluaa muuttaa elämänsä suuntaa.

11. Polva, Anni: Vanha suola janottaa (24.5.)

Tätä taattua Anni Polvaa. Kirja kuuluu Annin Lulu-sarjaan ja on sarjan toiseksi viimeinen osa. Jos kirjan
haluaa lukea, niin kannattaa kyllä lukea ensin sarjan muut osat, tai ainakin joku aikaisempikin osa. Kyllä kirja varmaan ilman aiempien tapahtumien tuntemustakin huvittaa ja viihdyttää. =)

10. Austen, Jane: Viisasteleva sydän (17.5.)

32042.jpg Tämä kirja oli taattua Jane Austen laatua. Hyvä tarina, jonka kerronta on upeaa. Kirja on täynnä väärinkäsityksiä, juonittelua, luokkaeroja ja muita 1800-luvulle tyypillisiä piirteitä. Kirja kerrotaan nuoren naisen näkökulmasta. Hänen havaintonsa, häpeänsä, onnensa ovat koskettavia. Välillä on vaikeaa ajatella, millaista olisi elää 1800-luvulla, kun tunteitaan ja mielipiteitään ei voi ilmaista suoraan, ei edes perhepiirissä. Nykyään on sentään helppoa, kun ei olla niin tarkkoja käytöksestä, sosiaaliluokista ja muista vastaavista. Tätäkin kirjaa suosittelen. =)

9. Clark, Mary Higgins: Isän tyttö (27.4.)

isantytto2.jpgMielenkiintoinen ja tapahtumarikas dekkari, jossa nuori toimittaja selvittää sisarensa murhaa. Murhattu oli teini-ikäinen tyttö ja murhan aikoihin toimittaja oli vasta lapsi. Lapsen ja kyläläisten mielikuvien, lehtileikkeiden ja yhteydenottojen avulla toimittaja pyrkii todistamaan murhaajan todella tehneen murhan, kun murhasta tuomittu mies oli pääsemässä ehdonalaiseen.


8. Steel, Danielle: Matka (20.4.)

matka.jpgTämä kirja kertoo pahoinpidellyistä naisita. Kotiväkivallasta, sen fyysisestä ja henkisestä puolesta, myös henkisestä kotiväkivallasta ja alistamisesta. Kirjalla on Steelen tapaan onnellinen loppu ja kirjan sisältö ei myöskään ole kovin syvällinen, mutta ajatuksia se varmasti herättää. Ei kevyintä mahdollista lukemista, mutta ihan Steelen taattua tyyliä.

7. Binchy, Maeve: Punapyökin varjossa (9.4.)

punapyokin_varjossa.jpg Elävä tarina pienen Irlantilaisen kylän asukkaista, heidän salaisuuksistaan, ajatuksista, yhteiskuntaluokista ja mahdollisuuksista nousta kylän pohjasakasta parempaan yhteiskunnalliseen asemaan. Kirjaa kerrottiin Maeve Binchyn tapaan kylän eri asukkaiden näkökannalta ja jokaisen omalla hieman erilaisella kertovalla äänellä. Vaikka jokaisen asukkaan kertomus koski vain hänen omaa elämäänsä ja huomioita kylän asukkaista tuli kokonaisuudesta selkeä ja johdonmukainen yhtenäistyvä kertomus.

6. Polva, Anni: Rakkautta ja kaalintaimia (25.3.)

Tämä kuuluu sarjaan "taattua Anni Polvaa". Lukiessa huomasin, että olin lukenut kirjan joskus aikaisemminkin (varmaan noin kolme-neljä vuotta sitten). En kauheasti muistanut, mitä kirjassa tapahtuu, joten oli ihan mielenkiintoista lukea. Nämä ovat tällaista hyvää välilukemis hömppää, jotka ovat todella kevyttä kirjallisuutta. Ei tarvitse paljon ajatella. Voisihan sieltä kirjan syvyyksistä joku suurempikin opetus löytyä, jos ihan todella rupeaisi sellaista kaivelemaan, mutta minulle nämä toimivat välilukemisena hyvin tällaisenaan.


5. Austen, Jane: Kasvattitytön tarina (18.3.)

Tämä oli taas taattua Jane Austenia. Aivan ihana kirja, joka on kirjoitettu suurella lämmöllä. =)

4. Polva, Anni: Joulumuisto (24.2.)

Oli ihanaa lukea nuoren Annin joulumuistoista ja vanhoista joulunviettotavoista. Kirjassa oli muistoja kahdelta jouluta. Ensimmäisessä Anni oli neljän vanha ja toisen joulun aikaan kymmenen ikäinen. Eläviä ja lämminhenkisiä joulumuistoja, jollaisia soisi myös omille tuleville lapsilleen. Pitäisi todella ottaa se joulukirkko perinteeksi, kun siitä joka joulu olen puhunut.

 

3. Polva, Anni: Minäkö muka mustasukkainen (24.2.)

Tämä oli taas taattua Anni Povaa. =)

 

2. Steel, Danielle: Kotimatka (14.2.)

kotimatka.jpgKirja kertoo lapsena pahoinpidellyn naisen selviytymistarinasta. Kirja on fiktiota ja sen kyllä huomaa ihmeellisistä käänteistä, mutta teos oli kyllä mielenkiintoinen ja paikoin ajatuksia herättävä.

 

1. Binchy, Maeve: Italian illat (27.1.)

italian_illat.jpgItalian illat italian kurssista ja sille osallistuneista ihmisistä. Muutamien ihmisten elämään syvennyttiin enemmän ja heidän elämäntarinansa kietoutuivat yhteen. Itse kirja oli mielenkiintoinen ja jokaisen henkilön kohdalla kerronta tyyli muuttui hieman, päähenkilölle sopivammaksi. Kirjan loppu oli valitettavasti hieman lattea. Tuli hieman tunne, että kirjailija huomasi kirjoittaneensa jo liian monta sivua ja loppu piti saada kasaan muutaman sivun sisällä. Kokonaisuudessaan kirja oli ihan hyvä, vaikka loppu olikin pieni pettymys.